Cabaran resipi-resipi yang perlu dihabiskan...

Kek Paun Karamel Pisang

Kek Epal Crumble

Kek Coklat

Kek Chiffon Yogurt

Kek Chiffon Coklat

Kek Keju Oreo

Kek Gulung Coklat

Tiramisu Dalam Cawan

Mufin Coklat

Mufin Coklat Pisang

Mufin Coklat Kopi

Mufin Vanila Cip Coklat

Brownies Krim Keju

Tart Keju Oren

Kek Paun Yogurt Pisang

Biscotti Kacang Gajus Berperisa Kopi

Biscotti Badam

Florentines

Snow Ball

Biskut Madu

Biskut Oatmeal

Biskut Coco Crumble

Parmesan Stick

Madeleine

Financier


Cabaran resipi #1: Kek Paun Karamel Pisang

Sunday, February 24, 2013

karipap puff pastry


bahan:

2 biji kentang, potong dadu
sebiji bwg besar n 2 biji bwg putih, potong dadu
mince meat....ikut la nk byk mana
puff pastry tu sepeket....ada 10
telur 2 biji direbus...potong 6

panaskan oven ke 190, 10 minit before guna

memula goreng dulu mince meat tu...
pastu dah setel, kluar kan mince meat tu, goreng plak bebawang td...sampai layu
pastu, masukkan kentang yg didadu...
masak smp kentang tu lembut...
then,masukkan garam + gula + stok ayam sket....
then masukkan sket santan...masak smp kering

lepas dah setel semua, masukkan la inti tu dlm pastry tu....jgn lupa masukkan telur sekali
kelar2 sket kt pastry tu, supaya masak cepat inti kt dlm
bakar 25 minit....






Sunday, January 20, 2013

cream puff

resepi cream puff ni mamasue amik kt sini....tq for sharing

mamasue nye puff tu tak cantek sbb ade prob dgn piping beg
tp kalau org buta mkn cream puff mamasue ni, diorg tau la ni cream puff...;D
rasanya tetap sama walaupun rupa tu agak lari sket dr plan 

bahan utk puff:

100ml air
45g butter -suhu bilik, potong 1cm
60g tepung - ayak
2bj telur -pukul

set kan oven pada suhu 200C, dan sapukan butter pada loyang
masukkan air + butter dlm kuali, masak api sederhana...then kuatkan api hingga mendidih.....tutup api tu
masukkan tepung dan kacau cepat2....(mamasue guna whisk tu....)
panaskan semula adunan dgn api sederhana hingga jadi mcm berketul2....padamkan api
masukkan telur dan kacau cepat2...(takut telur ketul2 plak klu tak kacau)
masukkan dalam piping beg, buat muncung lebih kurang 1 cm then pipekan atas dulang td
spay kan permukaan puff dgn air...(mamasue renjis2 je dgn tgn)
bakar 200C for 15 minit
then turunkan ke 180C untuk another 20-25 minit atau hingga perang2

bahan2 cream custand:
1sb tepung
1sb tepung jagung
4sb gula
1cup susu segar
1bj telur
1sb butter
1sk esen vanila
sedikit warna kuning

masukkan tepung + tepung jagung + gula dlm mangkuk
masukkan susu segar...kacau smp tak de ketul2 gula
masukkan telur dan kacau lagi
masak atas dapur api sederhana then kene kacau kacau kacau smp jd cream
masukkan butter + esen vanila + warna kuning....sebatikan....siap!

Tuesday, January 15, 2013

cadburry choc chip muffin


resepi:src dari sini, tq ye for sharing

1 biji telur
1 cawan susu segar
1/4 cawan minyak masak
1 cawan choc chip
cadburry potong kecik2
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 sudu teh garam
3/4 cawan gula castor


cara-cara:

tepung + garam+gula ==> gaulkan
buatkan lubang kt tgh
telur+susu+minyak==>pukulkan, tuang dalam tepung
gaul sebati dalam 4-5 kali je...jgn gaul banyak kali...nanti jd tak brapa elok katanya
oven plak kene set kan 20 min lebih awal kepada 185 celcius gitu...masak 20 minit...or smp nmpk muffin tu dah masak betul2...

Wednesday, February 29, 2012

Muffin Coklat Kopi

adunan ni cukup 5 bekas je....
kira ok lah sbb kitorg yg nak mkn pun 3 org je...
rasa....boleh tahan....mcm namanye gak
rasa coklat n kopi...
tekstur lembut...wet-wet sikit...
rating 3/5 lah...(chewah!kasi rating sendiri...sendiri buat,sendiri rate =P)

Wednesday, February 15, 2012

Kek Chiffon Yogurt

buat kek ni dah lama...
tapi baru skrg ada masa untuk upload...
tak dapat makan semua pun kek ni sebab masa tu tetiba mamasue kene replacekan bos pegi bengkel kat Pahang...
so kek tu mamasue tinggalkan gitu je 
dapat la merasa...nak lagi, buat je lagi...senang je pon...rajin dgn malas je =P




mamasue rasa,sedap gak kalau kite buat 2 lapis kek ni, kite letak jem kt tengah2...pastu kite taburkan sugar ising kt atas....

taste nya not bad, kek nya pun very light...blh la try...tp mamasue ni mcm biasa lah...tak bawak plak resipinya..
klu tak blh salin kt sini...next time lah...=P 

Sunday, November 13, 2011

Brownies Krim Keju

mamasue bake ni semalam...
mamasue purposely tak snap gambar while baking tu SEBAB baby medina tu dah mcm kucing je, merangkak celah-celah kaki....kalau merangkak je tak pa, ni dah sampai jilat-jilat kaki orang pun ada!
mamasue snap hasil yang dah siap je....


mmg nyummmmmmyyyy...papa kate, baru terasa berbaloi belikan oven tu...chet!

Sunday, October 9, 2011

Kek Apple Crumble

{resepi yg complete akan ditulis kemudian...lupa plak nk bwk buku resepi arini}


Crumble:
60g mentega (sejuk)
30g gula perang
30g tepung
30g choc chip

Kek:
1 biji apple (potong 3mm...mamasue rasa letak lebih pun sedap)
100g mentega pada suhu bilik
x g tepung
x g gula
2 biji telur
100g whip cream

 utk buat crumble...campurkan semua bahan.yg plg PENTING, mentega MESTI SEJUK. mamasue buat mula2 tak jadi ok, sebab buku tu tak tulis pun bab sejuk tu...

 kacau2 smp jd mcm serbuk roti...klu mentega tak sejuk mmg takkan jd mcm ni..so kene sejuk ok?jgn lupa

 gambar adunan kek tu tak amik plak...ni gambar crumbel yg dah letak atas adunan kek, and yg dah siap bakar...hehehe...express sungguh! 
ni lah hasil kek yg dah di potong...sori gambar tidak brapa memuaskan...choc cip tu actually berterabur,tp mamasue kutip n susun atas kek gitew...hehehe

overall komen psl kek apple crumble ni....ok...sedap...crumble tu klu terbuat byk, tak yah lah letakkan semua atas kek...too much crumble pun tak best...biar kek yg tebal,crumble nipis tak pa...

tp,mamasue actually ada ubah sket resepi crumble tu...mamasue ikut sebijik2 yg dlm buku tu (mcm yg mamasue bg kt atas tu) tak jadi lah....so mamasue masukkan je tepung and gula perang ikut suka ati...tak timbang pun...dats y crumble mamasue jd lg byk dr kek...