Cabaran resipi-resipi yang perlu dihabiskan...

Kek Paun Karamel Pisang

Kek Epal Crumble

Kek Coklat

Kek Chiffon Yogurt

Kek Chiffon Coklat

Kek Keju Oreo

Kek Gulung Coklat

Tiramisu Dalam Cawan

Mufin Coklat

Mufin Coklat Pisang

Mufin Coklat Kopi

Mufin Vanila Cip Coklat

Brownies Krim Keju

Tart Keju Oren

Kek Paun Yogurt Pisang

Biscotti Kacang Gajus Berperisa Kopi

Biscotti Badam

Florentines

Snow Ball

Biskut Madu

Biskut Oatmeal

Biskut Coco Crumble

Parmesan Stick

Madeleine

Financier


Cabaran resipi #1: Kek Paun Karamel Pisang

Sunday, October 9, 2011

Kek Apple Crumble

{resepi yg complete akan ditulis kemudian...lupa plak nk bwk buku resepi arini}


Crumble:
60g mentega (sejuk)
30g gula perang
30g tepung
30g choc chip

Kek:
1 biji apple (potong 3mm...mamasue rasa letak lebih pun sedap)
100g mentega pada suhu bilik
x g tepung
x g gula
2 biji telur
100g whip cream

 utk buat crumble...campurkan semua bahan.yg plg PENTING, mentega MESTI SEJUK. mamasue buat mula2 tak jadi ok, sebab buku tu tak tulis pun bab sejuk tu...

 kacau2 smp jd mcm serbuk roti...klu mentega tak sejuk mmg takkan jd mcm ni..so kene sejuk ok?jgn lupa

 gambar adunan kek tu tak amik plak...ni gambar crumbel yg dah letak atas adunan kek, and yg dah siap bakar...hehehe...express sungguh! 
ni lah hasil kek yg dah di potong...sori gambar tidak brapa memuaskan...choc cip tu actually berterabur,tp mamasue kutip n susun atas kek gitew...hehehe

overall komen psl kek apple crumble ni....ok...sedap...crumble tu klu terbuat byk, tak yah lah letakkan semua atas kek...too much crumble pun tak best...biar kek yg tebal,crumble nipis tak pa...

tp,mamasue actually ada ubah sket resepi crumble tu...mamasue ikut sebijik2 yg dlm buku tu (mcm yg mamasue bg kt atas tu) tak jadi lah....so mamasue masukkan je tepung and gula perang ikut suka ati...tak timbang pun...dats y crumble mamasue jd lg byk dr kek...

Sunday, October 2, 2011

Kek Paun Karamel Pisang

seperti yang telah dicanang-canangkan...mamasue nak bake kek ni...
balik je ofis hari jumaat lepas, bahan-bahan pun semua telah dicompletekan...apalaga...
terus buat kek ni...
mcm biasa, ada Sous Chef...
biasalah, kalau nak jadi Master Chef, Sous Chef mesti ada kaaannn....=P
buat masa skrg, Sous Chef nya masih sorang...tak lama lagi, akan ada lagi sorang yg akan apply =)
Sous Chef nya ialah Kakak dhiya...
kali ni tak de apa-apa yang tumpah, terbalik, jatuh atau apa-apa sewaktu dgn nya...
 pisang yg telah di potong 1cm, telah di karamelkan dgn gula bakar, pastu masukkan dlm campuran tepung

 dah siap! ada sapa-sapa perasan kek ni pendek dr loyang x? =P

ni lah hasil tak seberapa...agak keras...mamasue perasan adunan kek ni jd tak byk...
tapi loyangnye agak besar...
so bila bake dgn masa yg sama, so kek ni mcm overbaked...keras je kt atas tu...
so jawapannya...mkn suku je, yg lain ke tong sampah...siannnnn...
Sous Chef pun tak sanggup nak telan =P