Cabaran resipi-resipi yang perlu dihabiskan...

Kek Paun Karamel Pisang

Kek Epal Crumble

Kek Coklat

Kek Chiffon Yogurt

Kek Chiffon Coklat

Kek Keju Oreo

Kek Gulung Coklat

Tiramisu Dalam Cawan

Mufin Coklat

Mufin Coklat Pisang

Mufin Coklat Kopi

Mufin Vanila Cip Coklat

Brownies Krim Keju

Tart Keju Oren

Kek Paun Yogurt Pisang

Biscotti Kacang Gajus Berperisa Kopi

Biscotti Badam

Florentines

Snow Ball

Biskut Madu

Biskut Oatmeal

Biskut Coco Crumble

Parmesan Stick

Madeleine

Financier


Cabaran resipi #1: Kek Paun Karamel Pisang

Sunday, October 2, 2011

Kek Paun Karamel Pisang

seperti yang telah dicanang-canangkan...mamasue nak bake kek ni...
balik je ofis hari jumaat lepas, bahan-bahan pun semua telah dicompletekan...apalaga...
terus buat kek ni...
mcm biasa, ada Sous Chef...
biasalah, kalau nak jadi Master Chef, Sous Chef mesti ada kaaannn....=P
buat masa skrg, Sous Chef nya masih sorang...tak lama lagi, akan ada lagi sorang yg akan apply =)
Sous Chef nya ialah Kakak dhiya...
kali ni tak de apa-apa yang tumpah, terbalik, jatuh atau apa-apa sewaktu dgn nya...
 pisang yg telah di potong 1cm, telah di karamelkan dgn gula bakar, pastu masukkan dlm campuran tepung

 dah siap! ada sapa-sapa perasan kek ni pendek dr loyang x? =P

ni lah hasil tak seberapa...agak keras...mamasue perasan adunan kek ni jd tak byk...
tapi loyangnye agak besar...
so bila bake dgn masa yg sama, so kek ni mcm overbaked...keras je kt atas tu...
so jawapannya...mkn suku je, yg lain ke tong sampah...siannnnn...
Sous Chef pun tak sanggup nak telan =P

4 comments:

~adeQ~ said...

kena cari loyang comel sket...maklumlah, keluarga kecik. hehehehe...seronok kan baking-membaking nih...

Sarah Syazwani said...

xpe2..leh cuba buat lg...

~izan~ said...

rajin la mamasue ni..tak pernah try ni..adunan keknya mana?hehe

lydzar said...

mamasue, next time snap step by step la cara buat kek ni eh..boleh la i belajar sekali :)