Cabaran resipi-resipi yang perlu dihabiskan...

Kek Paun Karamel Pisang

Kek Epal Crumble

Kek Coklat

Kek Chiffon Yogurt

Kek Chiffon Coklat

Kek Keju Oreo

Kek Gulung Coklat

Tiramisu Dalam Cawan

Mufin Coklat

Mufin Coklat Pisang

Mufin Coklat Kopi

Mufin Vanila Cip Coklat

Brownies Krim Keju

Tart Keju Oren

Kek Paun Yogurt Pisang

Biscotti Kacang Gajus Berperisa Kopi

Biscotti Badam

Florentines

Snow Ball

Biskut Madu

Biskut Oatmeal

Biskut Coco Crumble

Parmesan Stick

Madeleine

Financier


Cabaran resipi #1: Kek Paun Karamel Pisang

Sunday, January 20, 2013

cream puff

resepi cream puff ni mamasue amik kt sini....tq for sharing

mamasue nye puff tu tak cantek sbb ade prob dgn piping beg
tp kalau org buta mkn cream puff mamasue ni, diorg tau la ni cream puff...;D
rasanya tetap sama walaupun rupa tu agak lari sket dr plan 

bahan utk puff:

100ml air
45g butter -suhu bilik, potong 1cm
60g tepung - ayak
2bj telur -pukul

set kan oven pada suhu 200C, dan sapukan butter pada loyang
masukkan air + butter dlm kuali, masak api sederhana...then kuatkan api hingga mendidih.....tutup api tu
masukkan tepung dan kacau cepat2....(mamasue guna whisk tu....)
panaskan semula adunan dgn api sederhana hingga jadi mcm berketul2....padamkan api
masukkan telur dan kacau cepat2...(takut telur ketul2 plak klu tak kacau)
masukkan dalam piping beg, buat muncung lebih kurang 1 cm then pipekan atas dulang td
spay kan permukaan puff dgn air...(mamasue renjis2 je dgn tgn)
bakar 200C for 15 minit
then turunkan ke 180C untuk another 20-25 minit atau hingga perang2

bahan2 cream custand:
1sb tepung
1sb tepung jagung
4sb gula
1cup susu segar
1bj telur
1sb butter
1sk esen vanila
sedikit warna kuning

masukkan tepung + tepung jagung + gula dlm mangkuk
masukkan susu segar...kacau smp tak de ketul2 gula
masukkan telur dan kacau lagi
masak atas dapur api sederhana then kene kacau kacau kacau smp jd cream
masukkan butter + esen vanila + warna kuning....sebatikan....siap!

0 comments: